Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το έγκλημα Παρασκευόπουλου να φιμώσει τους Εισαγγελείς

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΤο έκτρωμα Παρασκευόπουλου με τις τεκτονικές αλλαγές στον Π.Κ. είχε σαν συνέπεια την αποφυλάκιση 12.590 επικίνδυνων βαρυποινιτών. Ο Υπουργός αυτός, χωρίς να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΝΔΕ, της Εν. Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων, προχώρησε σε ανατροπές, εξαιτίας των οποίων τρίζουν τα κόκκαλα του αειμνήστου καθηγητή Χωραφά, θεμελιωτού του ποινικού δικαίου και  πλήττουν  βάναυσα το ‘’περί δικαίου’’ αίσθημα.

Έτσι, παρέδωσε τα κλειδιά της φυλακής σε εκατοντάδες κατάδικους. Γνωστός δικηγόρος είχε εκφράσει στην TV την άποψη πως η παραγραφή πολλών σοβαρών εγκλημάτων θα ωφελούσε τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης (ως ποινικολόγο) και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, αφού «πελάτες» τους θα αποφυλακίζονταν. Είναι επίσης γνωστό πως τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί επιχειρούσαν εμβαλωματικά τροπολογίες στον Π.Κ. και επικαλούντο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Έτσι, τέθηκαν πολλές ποινικές υποθέσεις στο αρχείο. Εδώ και χρόνια όφειλαν να είχαν χτίσει τρεις φυλακές εκτός πόλεων (με κατάργηση του Κορυδαλλού) και διαχωρισμό των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα, για ναρκωτικά κ.λπ. Αντ’ αυτού επενόησαν τη χειρότερη λύση δηλ. τις μαζικές αποφυλακίσεις με τις τρομακτικές συνέπειες για τους απροστάτευτους πολίτες. Με τις νέες διατάξεις, τραγωδίες π.χ. σαν το Μάτι (με 100 νεκρούς) ή σε πολύνεκρα ναυάγια οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με την ποινή-χάδι των 5 ετών, ενώ προηγουμένως ήταν 10 χρόνια. Η αλλαγή νόμων απαιτεί ενδελεχή μελέτη και όχι σπουδή. Δυστυχώς, οι καθηγητές του Ποινικού Δικαίου δεν αντιστάθηκαν και φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Αρμόζει έπαινος στον Αρεοπαγίτη Λουκά Λυμπερόπουλο, που σε άρθρο του (‘’Κ’’ – 13/6/2001) με τίτλο «Ένας πολύ κακός νόμος», στηλιτεύει τις αλλαγές Παρασκευόπουλου με αναφορά στους χιλιάδες αποφυλακισθέντες επικίνδυνους κακοποιούς, εκ των οποίων 2.000 για κακούργημα. Ως γνωστόν, συνήθως το κρίμα (αδίκως λόγω άγνοιας) στον δικαστή και όχι στον νομοθέτη. Συνεπώς, η ΕΝΔΕ οφείλει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε με τεκμηριωμένες προτάσεις να αποφευχθούν τυχόν λάθη στον νέο Π.Κ.

Γεώργιος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *