Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παραμυθάκι της Φωνής. Η όμορφη και χρήσιμη κρανιά

ΜΠΟΥΖΑΚαι μια μέρα μου είπε ο δάσκαλος αυστηρά ”Πήγαινε να μου φέρεις μια βίτσα από κρανιά”. Εγώ έτρεξα στην αυλή του και έκοψα μια μεγάλη κλάρα. Μόλις το είδε ο δάσκαλος κατάλαβε πως ήταν από το δικό του δέντρο και με χτύπησε πολύ άσχημα” είπε ο σοφός παππούς.

”Δυστυχώς δεν πήγα σχολείο ξανά”.

”Τότε μας χτυπούσαν πολύ ”συμπλήρωσε κι ένας άλλος κύριος.

Για ν αλλάξει λίγο το κλίμα η κυρία Τ είπε:

”Δεν ήταν τυχαίο πως η Κίρκη τάισε με καρπούς κρανιάς τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του, για να τους μετατρέψει σε γουρούνια”!

”Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Δούρειος Ίππος φτιάχτηκε από ξύλο κρανιάς. Το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο το κόκκαλο και χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια” συμπλήρωσε και πάλι η φίλη μου.

”Από ξύλα Κρανιάς ήταν κατασκευασμένα και τα όπλα των Μακεδόνων. Ιδιαίτερα η Σάρισσα το μακρύ δόρυ τους ”έλεγε κι ένας παππούς που του αρέσει η ιστορία.

”Τις κρανιές δε θέλω ούτε να τις βλέπω, ούτε το λικέρ που φτιάχνουν από αυτές πίνω” παραπονιόταν ο σοφός παππούς.

”Γιατί δε βλέπουμε και τα πράγματα λίγο διαφορετικά;

Να μαζεύουμε τα κράνα να ξεραίνουμε τα κουκούτσια τους.

”Όταν έχουμε πόνους στη μέση, ή πέτρα στο νεφρό, να βράζουμε τα κουκούτσια σε νερό και να πίνουμε μισό ποτηράκι κάθε βράδυ. Επίσης, όταν έχουμε «καρναβίτσες» ή αλλιώς μυρμηκιές, να καίμε μερικά κλαδιά κρανιάς, να παίρνουμε τη στάχτη, να την αραιώνουμε σε νερό και να το βάζουμε πάνω στη μυρμηκιά” είπα κι εγώ που το έμαθα πριν λίγες μέρες.

Σας αφήνω τώρα γιατί θα πάω για κράνα Σήμερα είναι έτοιμα πλέον και θέλω να τα βάζω στο φαγητό της μέρας μας.

Έμαθα πόσο πολύ αντιοξειδωτικά, αναζωογονητικά, αναλγητικά, αντισπασμωδικά και καταπραϋντικά είναι.

Καλή δύναμη σε όλους μας.

Ζωή Μπούζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *