Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φροντιστήριο στην υπ. Πολιτισμού της Αγγλίας

 

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΗ Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε πρόσφατα πως τα γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ην. Βασίλειο και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα». Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμιο που είχε ως γνωστικό αντικείμενο την Κλασική Αρχαιολογία/Κλασική Σπουδή και Τέχνη. Αλλά εάν δεν είχε αυτή την τύχη θα μπορούσε κάλλιστα ο αρχαιολόγος κ. Σταμπολίδης να της παραδώσει δωρεάν μαθήματα για την αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο εγκληματίας Έλγιν το 1746 είχε πάρει φιρμάνι από τον σουλτάνο μόνο για σχέδια και εκμαγεία. Όμως, εκείνος πριόνισε με απίστευτη βαρβαρότητα και απέσπασε βιαίως τις καλύτερες πλάκες της ζωφόρου και συγκεκριμένα 224 γλυπτά, που καλύπτουν μήκος 75 μέτρων, για να μπορέσει να τις μεταφέρει στη Σκωτία και να στολίσει τη βίλα του! Έτσι, υπάρχουν αλλού τα σώματα και αλλού τα κεφάλια. Η λεηλασία αυτή είναι αποτέλεσμα της θρασύτητάς του σε συνδυασμό με τον ανατολίτικο λήθαργο Τούρκων και Ελλήνων. Επειδή, όμως, οι σύγχρονοι Βρετανοί αντί να ζητήσουν συγγνώμη παραμένουν αδιάλλακτοι και φλεγματικοί, η μόνη λύση που μένει είναι η δικαστική διεκδίκηση με τη συμπαράσταση της UNESCO.

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι αληθινό κόσμημα για την οικουμένη και αποτελεί την καλύτερη απάντησης το διαχρονικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών. Τώρα, ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απώλειας των Γλυπτών που είναι αποτέλεσμα λεηλασίας.

Γεώργιος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *