Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χαρακίρι με το κόστος δημοσίων υπαλλήλων στα 95 δις

Γεώργιος Τρανταλίδης-Αποδείχθηκε πως όσο πιο πολύ και όσο πιο πολλοί δουλεύουν στο κράτος και για το κράτος, τόσο πιο πολύ το κράτος χαντακώνεται… Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μας έρχεται «χειρόκτιον», σε άρχοντες και αρχομένους η προφητική ελεγεία του σοφού Σόλωνα:

«Οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της πόλης πάνε να την καταστρέψουν, επειδή νοιάζονται μόνο για χρήματα… καθώς και οι τυραννικές διαθέσεις των δημαγωγών, που πολλές συμφορές μέλλεται να πάθουν από τη μεγάλη τους αλαζονεία… Πλουτίζουν, ενδίδοντας σε άδικα έργα… κι ούτε τα δημόσια κτήματα σέβονται, αλλά κλέβουν αρπακτικά, άλλος από εδώ κι άλλος από εκεί… Πληγή αναπότρεπτη για κάθε πόλη είναι η διαγωγή τούτη… Έτσι, το δημόσιο κακό χτυπά του καθενός την πόρτα… και τον βρίσκει, ακόμη κι αν κρυφτεί στην πιο σκοτεινή γωνιά του σπιτιού του…» (Σε Δημοσθένη «Περί της παραπρεσβείας, 255 Βλ. και Β. Λαούρδα «Σόλων ο νομοθέτης», Κολλάρος 1946, σελ. 33-34).

Το ερώτημα είναι πως και γιατί ο τόπος αυτός έφτασε στα τάρταρα των μνημονίων. Η εξήγηση βρίσκεται στη φράση του νεόκοπου τότε (1981) Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου «Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύουμε το λαό». Τότε άρχισαν τα δάνεια, η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και η κατρακύλα στο δημόσιο χρέος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων, του Υπ. Προεδρίας, σε συνέντευξη 2/2/90 δήλωσε: «…Το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση, που τα τελευταία χρόνια έφτασε στο αποκορύφωμά της, είναι ο πλήρης αποσυντονισμός της. Αυτό σημαίνει και τη διάλυση των δημ. υπηρεσιών, την πλήρη ισοπέδωση βαθμολογική και μισθολογική των δημ. υπαλλήλων, και την ταύτιση κράτους και κόμματος, γεγονός που οδηγεί στην αχρήστευση ικανότατων αλλά ανεπιθύμητων στο κόμμα υπαλλήλων»…. Η Ομοσπονδία κατήγγειλε πως «έγιναν εκατοντάδες χιλιάδων προσλήψεις προσωπικού από το παράθυρο χωρίς ποιοτικά κριτήρια, μέσα από πρόχειρες και εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και κατά πλήρη και βάναυση παραβίαση των νόμων και του Συντάγματος». Αυτά έχουν διπλή αξία όταν προέρχονται «εξ οικείων»….

Είναι γεγονός πως το κόστος των δημ. υπαλλήλων στα 95 δις είναι αυτοχειριασμός, αφού είναι το χειρόφρενο για την οικονομία και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μνημόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ του δημοσίου χρέους καθώς το 2020 έφτασε τα 392 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 205% του ΑΕΠ, με διατηρούμενη και το 2021 την αυξητική τάση.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *