Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφιακή εκδήλωση στο Ε.Β.Ε.Π. για την εξαγωγική πύλη «Access2Markets»


ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΗ ψηφιακή εκδήλωση στο Ε.Β.Ε.Π. για την παρουσίαση της εξαγωγικής πύλης «Access2Markets» αποτέλεσε την αφορμή για τη διεξαγωγή συζήτησης αναφορικά με τα μέτρα που «τρέχουν» σε επίπεδο Ε.Ε. για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ύστερα από αναφορά που έκανε σε αυτά  ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που απηύθυνε χαιρετισμό. Ειδικότερα, ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια στη διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων που εξετάζονται εν συνεχεία στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αναφέρθηκε στον οικονομικό ορίζοντα, όπως αυτός διαμορφώνεται από τους χειρισμούς, τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο πρόγραμμα SURE. Εστιάζοντας στα της πανδημίας, αποκάλυψε ότι πολλά από τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις θα παραταθούν μέχρι τα τέλη, όπως εκτίμησε, της πανδημίας, όπου και θα γίνει οικονομικός απολογισμός για τις επιπτώσεις της στις οικονομίες των χωρών μελών. «Επιδιώκουμε πάντα ρεαλιστικές λύσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε, για να σημειώσει καταλήγοντας ότι «τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την “επόμενη ημέρα” και θα δούμε το “μείγμα” της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Από την πλευρά της, η Ευρωβουλευτής, κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε σε βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, βασικός πυλώνας της οποίας, όπως είπε, είναι η εξωστρέφεια, καθώς οι περισσότερες εξαγωγικές δραστηριότητες θα γίνουν εκτός ΕΕ. Περνώντας στην παρουσίαση της πύλης, η κ. Ασημακοπούλου τόνισε ότι αυτή προσφέρει, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια πλειάδα χρηστικών πληροφοριών για τον τρόπο εισαγωγής στην ΕΕ και εξαγωγής από την ΕΕ σε αγορές τρίτων χωρών, καθώς και για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός της αγοράς της ΕΕ. Όπως επισημάνθηκε, η αγορά της ΕΕ, της οποίας η μοναδική έννοια της «ενιαίας αγοράς» προσφέρει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων, παρέχει πρόσβαση σε μια αγορά με περισσότερους από 400 εκατομμύρια καταναλωτές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των 27 εθνικών αγορών της ΕΕ. Μέσα από την πύλη «Access2Markets», οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να σχηματοποιήσουν μια εικόνα για τις εξαγωγικές αγορές εντός και εκτός ΕΕ αλλά και να ανακαλύψουν τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, βρίσκοντας εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στους εμπορικούς τους σκοπούς. Η Access2Markets παρουσιάζει κάθε συμφωνία μία προς μία. Οι επιχειρήσεις έχουν να επιλέξουν τις αγορές-στόχους και να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο αγαθών, τους κανόνες καταγωγής, την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, το εμπόριο υπηρεσιών, τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλα. Η κ. Ασημακοπούλου, κλείνοντας, αναφέρθηκε και στη σημασία της πλατφόρμας Maritime Hellas, που έχουν συν-δημιουργήσει το Ε.Β.Ε.Π., η Ε.Ε.Ε. και το Ν.Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας τη σημασία εξωστρεφούς πολιτικής με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά. Με αφορμή την αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. επίσης ενημέρωσε τόσο τον κ. Μεϊμαράκη, όσο και την κ. Ασημακοπούλου, καθώς και όλους τους τοπικούς βουλευτές, Ι. Τραγάκη, Ι. Μελά, Ν. Δούνια, Ν. Μανωλάκο, Χ. Μπουτσικάκη και τον υφυπουργό, Κ. Κατσαφάδο, αναφορικά με την «εκστρατεία» που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο για την αναζωογόνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα και, γενικότερα, των ναυπηγείων, ενώ έθεσε και το θέμα της ανάπτυξης διαλυτηρίου πλοίων.  

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες κάθε ψηφιακής πλατφόρμας που υποστηρίζει το επιχειρείν, αλλά και όλων των “εργαλείων” που το απαλλάσσουν από τυχόν άστοχους χειρισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες και συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, υπενθυμίζοντας ότι το Επιμελητήριο, στις βασικές του δράσεις, υποστηρίζει παντοιοτρόπως τις  επιχειρήσεις-μέλη του για τη βελτίωση ή και ανάπτυξη εξωστρεφούς πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *