Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχανεμίσματα…Γονατίζουν και όσοι άντεξαν στην κρίση

Παπουλάκου ΝίκηΖούμε ένα δράμα επιχρυσωμένο με διάφορα συμβάντα για να κρατούν την προσοχή μας και να «ξεχνάμε» τα πραγματικά προβλήματα. Θεατές μιας παράστασης που παίζουμε κι οι ίδιοι, άλλοτε ως πρωταγωνιστές κι άλλοτε ως κομπάρσοι! Ενώ μιλάμε την ίδια γλώσσα έχουμε χαθεί στην ελεύθερη μετάφραση και αναπαράγουμε διάφορα χωρίς ιδιαίτερη έρευνα ή σκέψη! Άλλο γράφεις, άλλο καταλαβαίνει ο άλλος, άλλα έχει στο δικό του μυαλό και σχολιάζει βάσει των δικών του αντιλήψεων και απόψεων, βάσει αυτών που σκέφτεται ο ίδιος και που τυχαίνει κιόλας κάποιες φορές καμιά σχέση να μην έχει ο σχολιασμός του με το νόημα της ανάρτησής σου… Βαβυλωνία διαδικτυακή!

Η ακρίβεια έχει μπει καλά σε κάθε σπίτι, όσοι άντεξαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα γονατίσουν τώρα. Καταναλωτικά αγαθά στα ύψη, παροχές, λογαριασμοί το αυτό, δε βγαίνει δυστυχώς πουθενά. Κόσμος σε απόγνωση, ειδικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, ένα αγαθό αναγκαίο κατέληξε είδος πολυτελείας, όπως και το θέμα στέγης. Και δεν είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει. Μπαλώματα οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, η ρήτρα δεν αποσύρεται, μπορεί να ανασταλεί για λίγο και ανά πάσα στιγμή να επανέλθει. Άλλωστε αν δεν υπάρξει επιστροφή των ήδη τρελών ποσών χρέωσης σε πολλούς λογαριασμούς, ήδη μιλάμε για πολλά εκατομμύρια όφελος για τις Εταιρίες Ενέργειας, αφού πρέπει να τα καταβάλεις έστω και με διακανονισμό. Γίνονται προσπάθειες από Δικηγόρους και Καταναλωτικά Σωματεία για το θέμα, να δούμε τι θα κρίνουν τα Δικαστήρια. Η ουσία είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν υπερχρεωθεί και δεν τα βγάζουν πέρα, κάποιοι κόβουν και από τα είδη διατροφής πλέον. Και δεν είναι λύση να λέμε είναι πανευρωπαϊκό το θέμα της ακρίβειας, ναι μεν αλλά. Στη χώρα μας που το εισόδημα των πολιτών είναι μισό ή ανύπαρκτο, η ακρίβεια είναι η χαριστική βολή. Πώς το περνούν τόσο ανάλαφρα οι κύριοι που βγαίνουν στα παράθυρα, δεν μπορώ να καταλάβω. Και επί πλέον να χαρακτηρίζουν λαϊκιστή όποιον αναφερθεί στην ακρίβεια.

Η πανδημία σε απόσταση πλέον χαλαρώνουν όλο και πιο πολύ όλα, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει οικογένεια που να μην την έχει επισκεφθεί ο ιός. Πολλοί ξαφνικοί θάνατοι επίσης, άλλο ένα φαινόμενο αξιοσημείωτο της εποχής. Σκιά πολέμου στην ατμόσφαιρα, αντί για ειρηνευτικές προσεγγίσεις, ανταλλαγές κυρώσεων και απειλών, η ΕΕ είναι στη μέση κι εμείς τα σύνορά της με στρατιωτικές βάσεις, κόκκινο πανί για τη Ρωσία τώρα. Διερωτώμαι γιατί τόση βιασύνη Φινλανδία, Σουηδία να θέλουν σ’ αυτή τη δεδομένη συγκυρία, να ενταχθούν άρον άρον στο ΝΑΤΟ και να διεγείρουν την οργή και τις απειλές των Ρώσων. Εύχομαι να μη μας κοστίσει ακριβά. Ακόμα και ο Ερντογάν εξέφρασε την εναντίωσή του για την ένταξη των δύο Χωρών και ίσως θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ.

Διευρύνεται το μέτωπο λοιπόν. Όσο για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ακόμα δεν τις νιώσαμε. Έτσι και συνεχιστεί ο πόλεμος αλί. 200 δις χρειάζεται η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί από την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μπορούμε να καταλάβουμε πού θα φτάσει η ζημιά από όλο αυτό, κι όσο διαρκεί τόσο το χειρότερο.

Και, κάτι το κλείσιμο με την πανδημία, κάτι η ανέχεια, έρχονται στην επιφάνεια υποβόσκουσες παθογένειες ή γεννιούνται καινούργιες. Κατάληξη η ενδοοικογενειακή βία και εγκληματικότητα που έχει πάρει τραγικές διαστάσεις τελευταία. Και αυτό πια να γεμίζουν όλες οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων με αναλύσεις εγκλημάτων, περιγραφές και πληροφορίες κλειδαρότρυπας, άλλη πληγή. Και ψυχικά επηρεάζεται ο ακροατής/θεατής και άρρωστο ‘’παράδειγμα’’ δίνει και ξεχνάμε ότι βλέπουν και παιδιά τηλεόραση.

Όσο δεν ανησυχούμε για τίποτα τόσο και πιο πολύ θα βουλιάζουμε στο βούρκο. Κάπως έτσι απαρατήρητα τα αφήσαμε όλα να μας συμβούν. Και τώρα που πέφτουμε στα χειρότερα να δω πού θα βρεθεί αντοχή.

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *