Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχανεμίσματα…Δεν προβλέπεται ήσυχο καλοκαίρι

Παπουλάκου ΝίκηΤο πώς τα καταφέρνουμε κάθε φορά που συμβαίνει ένα κακό με εκτεταμένες καταστροφές, είτε πρόκειται για φωτιά, είτε για πλημμύρα, είτε για χιόνια, ανεξάρτητα με τη ζημία που θα προκαλέσει, να καταλήγουμε σε διθυράμβους επιτυχίας και επαίνους, με ξεπερνάει!

Κάηκαν πάλι 4000 τόσα στρέμματα στην Αττική και πάλι ‘’πανηγυρίζουμε’’ για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Κάθε μέρα φωτιές παντού, στο τέλος δε θα μείνει τίποτα από πράσινο, ειδικά στην Αττική με τα τόσα εκατομμύρια κόσμο, σε λίγο και ο αέρας θα είναι μολυσμένος, όχι πως τώρα δεν είναι αλλά θα χειροτερέψει αφάνταστα.

Οι πνεύμονες οξυγόνου όλο και λιγοστεύουν και φυσικά όπου καμένα και πλημμύρες έπονται. Γενικώς προβλέπεται ένα καλοκαίρι με πολλά θερμά επεισόδια πάσης μορφής. Οι γείτονες ξεσάλωσαν δεν ξέρουν τι λένε πια. Από παραλογισμούς μέχρι φοβέρες, μέχρι γυμνάσια για απόβαση σε Ελληνικά νησιά έκαναν στη Σμύρνη. Ακόμα και θέμα μειονότητας Θράκης θέτουν και πάλι. Εμείς πάλι δηλώνουμε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια πρόκληση ή επίθεση. Για την ώρα τα αντιμετωπίζουμε όλα με ‘’ηχηρές‘’ απαντήσεις, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να περάσουμε και σε έργα όχι μόνο λόγια. Εύχομαι να παραμείνει και ο γείτονας στα λόγια, όσο προκλητικά ή βαριά κι αν είναι και να μην προβεί σε πράξεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση. Τι είδους συμμαχία πάντως και σύμμαχοι είναι τα Κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, γεννάται ένα ερώτημα. Και τι είδους ‘’ουδετερότητα’’ του ΝΑΤΟ είναι αυτή με το ‘’βρείτε τα’’, κι άλλο ερώτημα. Ποια στήριξη, ποια υποστήριξη και ποια ομόνοια μεταξύ των μελών; Δεν περιμένω φυσικά απάντηση αλλά τα ερωτήματα που γεννώνται παραμένουν!

Έχουμε και την επέλαση καιρικών φαινομένων, όπως η καταιγίδα Genesis με τις πλημμύρες της και τις ζημιές της. Πλήττονται συνέχεια, καλλιέργειες, περιουσίες, νοικοκυριά, από καταστροφές, ακρίβεια, φόρους κ.α. Όλο και περισσότεροι προστίθενται στη λίστα των μη εχόντων. Οι δε ‘’αποζημιώσεις’’ που ακούμε μετά από κάθε καταστροφή Κύριος οίδε κατά πόσον φθάνουν στους αποδέκτες και πότε. Και μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί όταν χάνεις ένα νοικοκυριό π.χ. που έκανες 30 χρόνια να το φτιάξεις, δεν φτιάχνεται από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα με ένα βοήθημα που φτάνει μόνο για αρχή. Είναι να μη σου τύχει που λένε. Η βία και η εγκληματικότητα στα ύψη, αλλά μήπως μορφή βίας δεν είναι να σου στερούν τη ζωή, τα όνειρα, την ελπίδα και να σε ρίχνουν στη φτώχεια και την ανέχεια; Να σε κάνουν από Δήμαρχο κλητήρα; Και η βία δυστυχώς γεννά βία, η απότομη φτώχεια φέρνει γκρίνια και κατάθλιψη και όλα αυτά μαζί συν τα δύο χρόνια εγκλεισμού, είναι οι καρποί που θερίζουμε τώρα.

Η ζέστη πάλι αν αρχίσει από τώρα τα 40άρια αλίμονο και με την κρίση των τιμών της ενέργειας. Αν είναι δυνατόν να τη βγάλεις χωρίς aircondition. Εκστρατεία για μείωση κατανάλωσης στο Δημόσιο και σύσταση στους καταναλωτές. Όμως όλο αυτό κι εδώ και στην Ευρώπη, μου θυμίζει το ‘’ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται’’. Δεν νομίζω πως θα φέρει αποτέλεσμα εδώ που τα έχουμε φέρει τα πράγματα και που όλο θα χειροτερεύουν αν δεν σταματήσει το θέμα της Ουκρανίας και οι κυρώσεις. Μια παρηγοριά πώς κάτι θα καταφέρουμε, αυτό μόνο. Αν δε γυρίσουν οι χρεώσεις στην ενέργεια σε προ ρήτρας τιμές, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο και τα χρέη των νοικοκυριών θα αυξηθούν και πολλοί θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Το κακό είναι πως περιμένουμε από χορτάτους να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο σοφός λαός που λέει πως ‘’ο χορτάτος το νηστικό δεν πιστεύει’’ κάτι ξέρει. Όσο δε για τη θεματολογία απασχόλησης της κοινής γνώμης, είναι πλούσια… η σκυτάλη από το θέμα Πάτρας περνάει στο θέμα Τράγκα και ότι άλλο ήθελε προκύψει. Θα ήταν ελπιδοφόρο αν διερευνούσαν και πολλών άλλων λογαριασμούς εκατομμυρίων ή περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας εντός και εκτός Χώρας. Γιατί από μεμονωμένα περιστατικά έρευνας έχουμε χορτάσει. Άλλωστε το ‘’πόθεν έσχες’’ τι ρόλο έχει παίξει; Το ΄΄έσχες’’ κατοχυρώνει και νομιμοποιεί το ‘’πόθεν΄’;

Καλό καλοκαίρι, προσοχή στους δρόμους, στις παραλίες… ήρθαν και οι μέδουσες για να έχουμε ποικιλία κινδύνων.

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *