Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχανεμίσματα…Μεγάλο δούλεμα το «καλάθι του καταναλωτή» Παίζουν με την εξαθλίωσή μας

Παπουλάκου ΝίκηΜε την έλευση του Νοέμβρη, εγκαινιάστηκε το πολυσυζητημένο ‘’καλάθι του καταναλωτή’’. Ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών εδώ και χρόνια με την οικονομική δυσχέρεια, ψώνιζαν τα απαραίτητα, χωρίς σπατάλες ή υπερβολές και αφού έψαχναν τα ράφια των σούπερ-μάρκετ να βρουν την πιο συμφέρουσα τιμή.  Δεν περίμεναν λοιπόν το ‘’καλάθι’’ για να τους μάθει τα φθηνά μακαρόνια marata που ήδη τα ήξερε και τα αγόραζε. Τελικά μόνο επικοινωνιακό είναι το θέμα, στην ουσία όπως έκαναν προσφορές σε διάφορα είδη μέχρι τώρα τα καταστήματα, το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Γνωστό σούπερ μάρκετ ενώ ο κόσμος έψαχνε για το ‘’καλάθι’’ συνιστούσε μια βόλτα στα ράφια όλου του καταστήματος και ότι βρουν με συμφέρουσα τιμή να το αγοράσουν. Μια ζάλη για τους ηλικιωμένους που έψαχναν με αγωνία να βρουν προσφορές στο καλάθι που πίστευαν πως θα ήταν καλύτερες από τις συνήθεις προσφορές. Είναι τραγικό να τους βλέπεις να ψάχνουν αγωνιωδώς, μου θύμισαν αυτούς που έψαχναν στα σκουπίδια. Άσε που συστήνουν την σύγκριση τιμών μέσω διαδικτύου και μετά να πηγαίνεις όπου συμφέρει. Δηλαδή ο παππούς και η γιαγιά θα συμβουλεύονται μέσω ιντερνετ για το πού είναι κάτι πιο φθηνό και μετά θα πηγαίνουν για ψώνια. Τι λέτε ορέ; Πόσο πιο δύσκολη και τραγική θέλετε να κάνετε τη ζωή αυτών των ηλικιών, αλλά και νεωτέρων; Πόσο δούλεμα ακόμα; Ποιες τιμές να σταματήσουν; Αυτές που ήδη είναι μέχρι και 100% πάνω από πέρσι τέτοια εποχή; Το ίδιο λέτε και για την ενέργεια… να κρατηθούν οι τιμές στο 100% και πλέον της κιλοβατώρας από πέρσι; Τα ενοίκια τα υπολογίσατε για κόστος ζωής του κάθε πολίτη; Τις αυξημένες δόσεις στεγαστικών εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω αύξησης επιτοκίων το μετράτε; Αν τα μετρούσατε όλα αυτά τα βασικά και άλλα αναγκαία για επιβίωση, θα ξέρατε πως δεν μπορεί ο μέσος πολίτης πλέον να τα βγάλει πέρα και δεν θα κάναμε σημαία τα 20 και 30 λεπτά μείον σε προϊόν του καλαθιού, ως μεγάλο επίτευγμα και ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Το δούλεμα πάει σύννεφο. Κάποιος είπε πως με την ακρίβεια, ο Έλληνας θα αναγκασθεί να ξοδέψει τις οικονομίες που κρύβει στα στρώματα και τα συρτάρια. Και δεν έχετε αντιληφθεί πως σεβαστή μερίδα λαού δεν έχει άλλο λίπος, 12 χρόνια τώρα τσοντάρει από τις οικονομίες (όποιος είχε την τύχη να έχει) τώρα πια δεν υπάρχει ούτε σάλιο. Όσο για τους έχοντες ούτε 50 πακέτα μακαρόνια θα φάνε το μήνα, ούτε θα ξοδέψουν σ’ αυτά που θέλετε. Κι αυτό γινόταν πάντα. Η αγορά ευημερούσε από τη μεσαία τάξη, την οποία εξαθλιώσατε και την σπρώξατε προς τη φτώχεια. Οι πλούσιοι πήγαιναν Παρίσι και Λονδίνο για ψώνια. Τι στο καλό νύχτα πήρατε τα διπλώματα; Ζείτε αλλού; Σε άλλη Χώρα; Ορισμένα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα. Κι ένας κοινός νους τα αντιλαμβάνεται. Και ας πάψει πια αυτή η καραμέλα πως η κρίση αφορά όλη την ΕΕ. Η ΕΕ όμως δεν έχει προϊστορία 12ετούς πτώχευσης των πολιτών της. Είναι σαν να κόβεις και το δεύτερο πόδι από κάποιον που έχει χάσει ήδη το ένα. Πόσο ευτυχείς μπορείτε να είστε όταν ξέρετε ότι κάποιοι ψηφοφόροι σας αν όχι όλοι, λιμοκτονούν; Και επί πλέον να έχετε και την έπαρση πως όλα έχουν γίνει σωστά!

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν που μας συμβαίνουν, εσείς συνεχίστε να μας δείχνετε το γάλα με 1,25 και το πακέτο τα μακαρόνια ως λύση του προβλήματος των νοικοκυριών,   ενώ καταποντίζεται ο πολίτης στο βάραθρο της ανέχειας και της ανασφάλειας,  με μαθηματική ακρίβεια. Ναι ξέρω, μη μου πείτε… ο Σύριζα κι ο Πούτιν φταίνε για όλα.

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *