ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Εκδηλώσεις από          6            Δεκεμβρίου 30          2022

Ελληνογαλλική Σχολή Ζαν Ντ’ Άρκ

Εθελοντική αιμοδοσία – δότες μυελού οστών

Σας ενημερώνουμε ότι το Σχολείο μας, σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο της Κάριτας Αθήνας

(Σωματείο αναγνωρισμένο από το Κράτος) και το Τζάνειο Νοσοκομείο θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου

2022 (09:00-13:00) στο θέατρο Δημοτικού (Ελ. Βενιζέλου 10Α) της Σχολής μας, Εθελοντική Αιμοδοσία.

Παράλληλα σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θα μπορεί όποιος επιθυμεί να γίνει Εθελοντής δότης Μυελού των Οστών. Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Καθένας από εμάς (ηλικίας 18-40 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Αν βρεθεί συμβατός, μπορεί να προσφέρει το πολύτιμο μόσχευμα απλώς δωρίζοντας αίμα. Όσοι περισσότεροι γίνουμε εθελοντές, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα Χαρίσουν Ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη. Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο & σώζει μια ζωή.

Δείχνοντας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, διαθέτοντας δέκα λεπτά από τον χρόνο μας, μπορούμε να χαρίσουμε τη ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη και να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε και για την καλύτερη οργάνωση εκείνης της ημέρας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη συνοδευτική δήλωση συμμετοχής και προωθήστε τη, έως 2/12, έντυπα μέσω των παιδιών, στις γραμματείες των βαθμίδων του Σχολείου ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σχολείου info@ellinogalliki.gr.

Τηλ: 210 3626186

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου «Να σε κάνω μια αγκαλιά;», της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, Φρόσως Φωτεινάκη.

«Αγκαλιές που με γεμίζουν χαρά και αγάπη, αλλά και αγκαλιές που με… στριμώχνουν και με βάζουν σε σκέψεις!»

Μια ιστορία για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το πιο θεμελιώδες δικαίωμά τους: το δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους, προστατεύοντας την ψυχή και τον εαυτό τους.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022  12.00 – 13.00

Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» – 5′ από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο»

Είσοδος ελεύθερη Πληροφορίες Τηλ. 216 9003740

 

 

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ.Σεραφείμ

Εγκαίνια Νέου Διοικητικού Κέντρου

Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς τιμά ιδιαιτέρως την εόρτιον μνήμην του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του ανασκολοπισθέντος υπό των ομοπίστων των σημερινών Ισλαμιστών, ο οποίος με το αίμα του πότισε και αυτός το δένδρον της εθνικής και πνευματικής μας ιδιοπροσωπίας. Κατά αυτήν, άγει τα ονομαστήρια του και ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ.

Η ευλαβής αυτή εορτή συνάπτεται με την χάριν του Θεού εφέτος με τα Εγκαίνια του Νέου Διοικητικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως εις το αποκτηθέν εμβληματικόν Νεοκλασικόν Κτήριον εις το ιστορικό κέντρο της Πόλεως του Πειραιώς.

Το Σάββατον 3 Δεκεμβρίου ε.ε. θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Πειραιά του Αγίου Κωνσταντίνου ώρα 06.30 μ.μ.

Την Κυριακήν 4 Δεκεμβρίου ε.ε. θα τελεστεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ι. Καθεδρικόν Ναόν της Παναγίας Τριάδος Πειραιά το πρωΐ και εν συνεχεία ο κ. Σεραφείμ, εις το Πνευματικόν Κέντρον του Ι. Καθεδρικού Ναού θα δεχθεί εορτίους ευχάς, των αρχών της Πόλεως, του Ιερού Κλήρου, των συνεργατών του και του ευσεβούς πειραϊκού λαού, περί ώραν δε 11.30 π.μ. θα τελεστούν τα εγκαίνια του Νέου Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως εις το έναντι του Ναού, επί της οδού Φίλωνος 45, κτήριον, προσκληθέντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, για να ευλογήσει τα νέα Γραφεία της Μητροπόλης.

 

 

Εορτή Αγίου Νικολάου Πειραιά

Δευτέρα 5 και Τρίτη Δεκεμβρίου 2022, εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιά

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής ώρα 6:30μμ, πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και στις 10μμ αγρυπνία Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής,  το πρωΐ ιερά θεία λειτουργία, το μεσημέρι ώρα 3:30 ιερά λιτανεία και στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και ιερά παράκληση.

 

 

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και την Κοινότητα Γνώσης & Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία  του Δήμου Πειραιά, διοργανώνουν υβριδική Ημερίδα με θέμα «Οι Τάσεις στο Λιανικό Εμπόριο» την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80 Πειραιάς).

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιαστούν οι δυο πλατφόρμες του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, που απευθύνονται στις πειραϊκές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον παλμό της ψηφιακής μετάβασης και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:

 • Τα «trends» του λιανικού εμπορίου από το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας.

Μιλένα Παναγιωτοπούλου, European Affairs Policy Officer της ΕΣΕΕ

Δρ. Μανόλης Μανιούδης, Οικονομικός αναλυτής του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ

Σχολιασμός Δρ. Β. Αρανίτου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Επιστημονική Διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ.

 

 • Παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς «εικονική περιήγηση της αγοράς/των καταστημάτων του Πειραιά» με επικεφαλής τον κ. Β. Λινάρδο-Σχολιασμός.
 • Παρουσίαση της πλατφόρμας κινητής εφαρμογής του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς για την πόλη του Πειραιά με στόχευση στους επιβάτες κρουαζιέρας και τους επισκέπτες με επικεφαλής τον κ. Σαρηγιώργη Θέμη – Σχολιασμός.
 • Αποτελέσματα έρευνας για το καταναλωτικό προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών του Πειραιά από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά με επικεφαλής την κ. Α. Αμπελακιώτη -Σχολιασμός .
 • Σχολιασμός των παρουσιάσεων και των ευρημάτων μέσω τοποθετήσεων εκπροσώπων τοπικών παραγωγικών φορέων και των συμμετεχόντων.
 • Βασικές αρχές διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων

Επίκουρος Καθηγητής Π. Χουντάλας, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΠΑ.ΠΕΙ.

 

 • Μελέτη ΕΕΑ: Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας.

Δρ. Θ. Βουτσινάς, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

 

ΙEΡOΣ ΝΑΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Kανείς νηστικός  τα Χριστούγεννα…

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα  για τα δέματα Αγάπης

Με τη βοήθεια όλων σας, καθημερινά, προσφέρονται από την Ενορία της Ευαγγελίστριας Πειραιώς, περισσότερες από 120 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Οι γιορτές πλησιάζουν…

Οι ανάγκες πολλές και οι συνθήκες δυσκολότερες. H βοήθειά σας σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

Μαζί με τις οικογένειες που βοηθούμε με τρόφιμα, τη φετινή χρονιά θα διαθέσουμε περισσότερα από 180 δέματα αγάπης.

Τα δέματα αγάπης που θα διατεθούν από την Ενορία μας, θα περιλαμβάνουν: Γάλα εβαπορέ. Λάδι. Ρύζι. Ζυμαρικά. Όσπρια. Κοτόπουλα. Κιμά. Κίτρινο τυρί. Μελομακάρονα. Είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά.

Aς προσφέρουμε όλοι κατά το δυνατόν… από το περίσσευμα της καρδιάς μας…

Τρόποι δωρεάς:

 • Στο Πνευματικό μας Κέντρο, καθημερινά 8.30 π.μ. – 8.30 μ.μ.
 • Με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα: Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας: ΙΒΑΝ: GR 5901101900000019029607611.
 • Στο κουτί στην είσοδο του Ιερού Ναού.

 

«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 2022

 Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Πέµπτη 1η ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Αξέχαστα παλιά ρεµπέτικα τραγούδια» Με την Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας.

 

Πέµπτη 1η ∆εκεµβρίου 2022 9.30 µ.µ. – 0.30 π.µ. Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη, Όρθρος και Θεία Λειτουργία). Θα κηρύξει ο π. Αντώνιος Ρουµελιώτης.

 

Παρασκευή 2 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Ελεύθεροι διάλογοι» Μία συνάντηση ευθύνης µε λόγο και ανταλλαγή ιδεών. «Ο ρόλος και η σχέση µε τον πατέρα. Υπέρβαση του παραδοσιακού ρόλου ή απλώς θεατής;» Συµµετέχουν: π. Μιλτιάδης Ζέρβας, Μάρω Γαλάνη – ∆ράκου, Κώστας Ζουρδός, Γεώργιος Καµαριώτης, Χρήστος Καπαγερίδης, Βά-να Τσουκάτου – Κορωναίου.

 

Σάββατο 3 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Από τις πατρίδες της καθ ηµάς Ανατολής» Μουσική παράσταση µε το συγκρότηµα «Smyrna Seti». ∆ιεύθυνση: Θεόδωρος Μούρτος.

 

Σάββατο 3 ∆εκεµβρίου 2022 9.30 µ.µ. – 0.30 π.µ. Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη, Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

 

Κυριακή 4 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Ελεύθεροι διάλογοι» Μία συνάντηση ευθύνης µε λόγο και ανταλλαγή ιδεών. Συµµετέχουν: Μη-τροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστοµος, π. Σπυρίδων Βασιλάκος.

 

Κυριακή 4 ∆εκεµβρίου 2022 10.00 π.µ. – 12.30 µ.µ. Βazaar Ορθόδοξου Χριστιανικού και Παιδικού Βιβλίου Με το σύνθηµα «Ένα βι-βλίο: το καλύτερο δώρο» θα λειτουργήσει Bazaar στον χώρο της εισόδου του Ιερού Ναού (Πρόναος).

 

∆ευτέρα 5 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Ενοριακό Αρχονταρίκι» Σε συνεργασία µε το «Pemptousia tv» και την εκποµπή «ό,τι καλόν». «Εκ βαθέων» Ο Ηλίας Λιαµής, θα συζητήσει µε τον π. ∆ηµήτριο Λινό.

 

Τρίτη 6 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. Προβολή της ταινίας «Θε-ραπευοντας τον φοβο – Αγιος Λουκάς» ( 1.45’)

 

Τρίτη 6 ∆εκεµβρίου 2022 8.00 µ.µ. «Η Ιστορία της Μικράς Ασίας» (Μέρος 10ο – τελευταίο) «Η γενοκτονία του µικρασιατικού ελληνισµού. 1922-2022: 100 χρόνια µετά» Τη σειρά επιµελείται η Αρχοντία Παπα-δοπούλου. Χωρίς την παρουσία κοινού

 

Τετάρτη 7 ∆εκεµβρίου 2022 8.30 µ.µ. Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου Τετάρτη 7 ∆εκεµβρίου 2022 7.00 µ.µ. Παράκληση προς τιµήν της Πα-ναγίας Βηµατάρισσας. Οµιλία µε θέµα «Το κεραµίδι και το φίδι ενός αγίου». Οµιλητής ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος.

 

Πέµπτη 8 ∆εκεµβρίου 2022 9.30 µ.µ. – 0.30 π.µ. Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη, Όρθρος και Θεία Λειτουργία) Θα κηρύξει ο π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης.

 

Πέµπτη 8 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Τα Χριστούγεννα παντού…» Αναµένοντας τις Άγιες ηµέρες των Χριστουγέννων και σε κλίµα ιδιαίτερα εορταστικό οι νέοι µουσικοί από τις ορχήστρες «Εγχόρδων Νέων Πειραιά» µε υπεύθυνη την µουσικοπαιδαγωγό Σταυρούλα Μέντη καί «Santa Barbara Guitar Orchestra» µε υπεύθυνο τον Μαέστρο και Καθηγητή Κιθάρας Αλέξανδρο Παπαρίζο θα σας παρασύρουν σε ένα µουσικό απόγευµα.

 

Παρασκευή 9 ∆εκεµβρίου 2022 7.30 µ.µ. «Μια φωνή …µια ιστορία» Με το Φωνητικό Σύνολο «ΑΘΥΡΜΑ» της Μουσικής Σχολής Καµινίων «ΜΕΛΩ∆ΙΑ».

 

Σάββατο 10 ∆εκεµβρίου 2022 9.30 µ.µ. – 0.30 π.µ. Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη, Όρθρος και Θεία Λειτουργία).

 

 

ΙΕΡΟΣ NAΟΣ ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Πανήγυρις Ιστορικού Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Νικολάου Στρατηγείου Καραϊσκάκη

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω λατρευτικές εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, στο ιστορικό εκκλησάκι (Στρατηγείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη), που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου.

 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 6:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 7:00 π.μ. Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 10:00 π.μ. Λιτάνευσις Θαυματουργού Εικόνος. Ευχόμεθα πλούσια την ευλογία του Αγίου Νικολάου. Αρχιμ. Πολύκαρπος Δημητριάδης

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ξεναγήσεις Σχολείων  στην Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την προηγούμενη χρονιά για τις διαδραστικές σχολικές μας ξεναγήσεις, σας καλεί και πάλι με ανανεωμένα και εμπλουτισμένα προγράμματα να ανακαλύψετε ή να δείτε με άλλη ματιά τις συλλογές της.

«Τα Παραμύθια του Hoffman»: όπου θα ανακαλύψουν τον κόσμο της μουσικής και του θεάτρου σε ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το έργο του ομώνυμου συγγραφέα μέσα από αφηγηματικές δράσεις και δραματοποίηση.

«Όταν τα γλυπτά ζωντανεύουν»: όπου θα αλληλεπιδράσουν με τα γλυπτά της συλλογής του Γ. Καστριώτη μέσα από κιναισθητικά και σωματικά παιχνίδια.

«Παιχνίδια εξερεύνησης»: όπου θα γίνουν εξερευνητές ολοκληρώνοντας από κοινού μια αποστολή μέσα από διαδοχικές δοκιμασίες στους χώρους των συλλογών που μετατρέπονται σε αίθουσες ανακάλυψης.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται καθημερινά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς) από τις 09:00 πμ έως τις 14:00 μμ. Ανώτατο όριο συμμετεχόντων: 25 παιδιά.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 214 4090 155, 214 4090 156. E-mail κρατήσεων: pinakothikiedu@piraeus.gov.gr

 

Δημοτική Πινακοθήκη

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

 

Παρασκευή 9/12/22 και ώρα 18:30, Εκδήλωση στο αίθριο, Παρουσίαση βιβλίου. Διοργάνωση: Νατάσσα Θάνου.

 

Σάββατο 10/12/22 και ώρα 9:00 – 18:00, Εκδήλωση στο αίθριο, Ημερίδα, Διοργάνωση: WOMENTORS

 

Κυριακή 11/12/22 και ώρα 18:00, Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο αίθριο για το στολισμό του Δέντρου των Ευχών, σε συνεργασία με τις συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών του 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και ο Άγιος Βασίλης που θα δώσει «κεράσματα» στους μικρούς μας φίλους

 

Τετάρτη 14/12/22 και ώρα 19:00 – 21:00, Εκδήλωση στο αίθριο. Παρουσίαση βιβλίου. Διοργάνωση: ΑΞΑΡΛΗΣ

 

Κυριακή 18/12/22 και ώρα 9:00 – 18:00, Εκδήλωση στο αίθριο, Ημερίδα Διοργάνωση: WOMENTORS

 

Δευτέρα 19/12/22 και ώρα 10:00 – 12:00. Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με προγραμματισμένο σχολείο. Κατασκευή μπισκοτιέρας ή μολυβοθήκης από ανακυκλώσιμα υλικά. Δημιουργία ευχετήριων στολιδιών.

 

Δευτέρα 19/12/22 και ώρα 19:00 – 20:00 Μουσική εκδήλωση στο αίθριο. Διοργάνωση: ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

 

 

ΓΚΑΛΕΡΙ «ΚΑΨΙΩΤΗ»

«Εορτινά 2022» Αφερωμένα στον Παύλο Σάμιο

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η Γκαλερί Καψιώτη αποχαιρετά το χρόνο που φεύγει και υποδέχεται το χρόνο που έρχεται με μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, των συνεργατών της.

Η έκθεση – θεσμός «Εορτινά 2022» που φέτος κλείνει 21 χρόνια, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 18.00- 22.30 μ. μ  και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου ζωγράφου και επί χρόνια φίλου και συνεργάτη της γκαλερί Κα-ψιώτη, Παύλου Σάμιου.

Στα «Εορτινά 2022» παρουσιάζονται δύο έργα του Παύλου Σάμιου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 42 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες με έργα που εκπέμπουν φως, χαρά, ελπίδα και υμνούν την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος περιμένει τους φίλους της για να τους παρουσιάσει τα «Εορτινά» έργα τέχνης που δημιούργησαν οι καταξιωμένοι συνεργάτες της.

Διάρκεια έκθεσης: 2 – 31 Δεκεμβρίου 2022. Εγκαίνια: Παρασκευή  2 Δεκεμβρίου 2022 -18.00- 22.30 μ.μ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Τετάρτη -Σάββατο 10.00-15.00, Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή 10.00-14.30 & 17.00-21.00. (Κατά την περίοδο των εορτών η Γκαλερί ακολουθεί το εορταστικό ωράριο)

Γκαλερί Καψιώτη: Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος – Πειραιάς. Τηλ. 210 4129257 Κιν. 6946582977 – 6976060027

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Δραστηριότητες  Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, 16 Ιανουαρίου 2023, 6 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 18.30 – 20.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη. Κύκλος διαλέξεων: «Η ιστορία της ελληνικής αλιείας από το 1830 έως το 1910». H πρώτη παρουσίαση θα έχει θέμα «Το αλιευτικό σκάφος ως παραγωγικό μέσο αλλά και ως στοιχείο διερεύνησης της ελληνικής αλιείας». Ομιλητής ο Νίκος Αλεβυζάκης, υποψ. Διδάκτορα Ιστορίας, θα σχολιάσει η Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου. Είσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 11.00 – 12.00, στην Δανειστική Βιβλιοθήκη. Κουντουριώτου 173 Πειραιά. Βιβλιοπαρουσίαση. Φρόσω Φωτεινάκη: «Να σε κάνω μια αγκαλιά;».

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 11.30 – 13.00, στην Δανειστική Βιβλιοθήκη Κουντουριώτου 173 Πειραιά. Παρουσίαση Βιβλιοσκευής: «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι», Είσοδος Ελεύθερη. Η εικαστικός Αγγελική Μπόζου επιμελήθηκε ένα «πακέτο δραστηριοτήτων», το ο-ποίο απευθύνεται σε παιδιά 10-15 ετών, με στόχο να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση.

 

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 18.00, στην Δανειστική Βιβλιοθήκη Κουντουριώτου 173 Πειραιά, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της βιβλιοθήκης μας και διασκεδάζουμε όλοι μαζί

 

Πρόγραμμα Υποτροφιών Μαριλένα Λασκαρίδη»

του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 4ο Πρόγραμμα Υποτροφιών. Οι υποτροφίες χορηγούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη” στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 προσφέρεται μία (1) υποτροφία για περίοδο 5 μηνών για νέους ερευνητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις διδακτορικές τους σπουδές μετά το 2017 και μία (1) υποτροφία για περίοδο 5 μηνών για έμπειρους ερευνητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν αντίστοιχα τις σπουδές τους μεταξύ 2003 – 2017. Οι υπότροφοι, επιλέγονται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με ακαδημαϊκά κριτήρια, οφείλουν να διαμείνουν στην πόλη για το διάστημα που ορίζεται, προκειμένου να διεξάγουν την έρευνά τους.

Οι υποτροφίες προκηρύσσονται ετησίως με κύριο στόχο την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αλλά και διεθνώς και αφορούν στους κλάδους των ανθρωπιστικών ή/και κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα στους τομείς του νεοελληνικού πολιτισμού ή/και ιστορίας.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τις δύο υποτροφίες. Κάθε υποτροφία αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 8.250€ με σκοπό την κάλυψη διαμονής και διαβίωσης για το διάστημα των πέντε μηνών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 1η Μαρτίου 2023.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ

Χριστούγεννα στα ΚΑΠΗ της πόλης

 

Με τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ξεκινούν οι εορταστικές δράσεις στους χώρους των ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι.Ρέντη. Τα μέλη με φαντασία και μεράκι  φιλοτέχνησαν μικρά έργα τέχνης τα οποία και θα παρουσιάσουν στις εκθέσεις που διοργανώνουν. Ημερολόγια, καραβάκια από κορμούς δέντρων, κεριά, γούρια, κάρτες και άλλα πολλά είναι μερικά από τα είδη που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις τους.

Οι δράσεις ξεκινούν την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου με μουσικές, τραγούδια και κάλαντα στην πόλη.

 

Σημειωματάριο Γλυπτικής  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρέντη καλεί τους μικρούς της φίλους, ηλικίας 9-12 ετών, να γνωρίσουν την τέχνη της γλυπτικής μέσα από τη ζωή και το έργο του  Γιαννούλη Χαλεπά και να δημιουργήσουν το δικό τους γλυπτό. Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στον χώρο της βιβλιοθήκης (Μπιχάκη 15, Ρέντης) από τις 11.00 π.μ.-12.30μ.μ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με τίτλο «Σημειωματάρια Τέχνης», ο οποίος περιλαμβάνει δράσεις εμπνευσμένες από μια σύγχρονη βιβλιογραφία στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Πληροφορίες: 2104838374 (Δευτέρα – Παρασκευή 13:00-20:00)

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

Στην Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά

ξεκινούν τα δωρεάν μαθήματα αγιογραφίας από τον καθηγητή αγιογράφο Παναγιώτη Βλασσόπουλο. Πληροφορίες – εγγραφές 6945212099. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, ώρα 6

στην ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, η καθηγήτρια Μοντελίστ Δέσποινα Μακρυνικόλα παραδίδει μαθήματα Κοπτικής – Ραπτικής,

 

l Κάθε Δευτέρα και ώρα 6μμ, στο Κέντρο Νεότητας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, πραγματοποιείται τμήμα Χορωδίας για ενήλικες, με τον π. Ιωάννη Παναγιώτου.

 

 

Κάθε Δευτέρα στις 6μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, θα αναλύει κομμάτια της Αγίας Γραφής στον σχετικό Κύκλο. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Κάθε Δευτέρα 6μμ

στην ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, η καθηγήτρια Μοντελίστ Δέσποινα Μακρυνικόλα παραδίδει μαθήματα πλεξίματος.

 

 

Κάθε Τρίτη το μεσημέρι

στη Λέσχη Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, Φίλωνος 86, τα μέλη της ξεκίνησαν τα όμορφα γεύματά τους, με τις όμορφες συζητήσεις και τις φιλικές ανταλλαγές απόψεων.

 

 

Κάθε Τρίτη απόγευμα, ώρα 5:30

στην ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, πραγματοποιούνται σεμινάρια θεάτρου: «Εισαγωγή στην Τέχνη του Θεάτρου. Θεωρία και Πράξη». Πληροφορίες στην Γραμματεία: 210 4181-674, 2104-185080, xenpei-rea-@gmail.com.

 

 

Κάθε Τρίτη ώρα 8μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πειραιά, πραγματοποιείται διδασκαλία παραδοσιακών χορών για ενήλικες, από την χοροδιδάσκαλο Ελένη Τελτσίδου.

 

 

Κάθε Τετάρτη ώρα 6μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πειραιά, τελείται Παράκληση προς την Παναγία.

 

 

Κάθε Τετάρτη ώρα 19:00

ο Λυκειάρχης, Νομικός και Συγγραφέας, Παναγιώτης Μητροπέτρος, διδάσκει διαδικτυακά τους περίφημους «Βατράχους» του Αριστοφάνη από το αρχαίο κείμενο. Πληροφορίες: 210410-0286 και 210-4100219 βιβλιοπωλείο «Αιγηΐς».

 

 

Κάθε Σάββατο

στο Πνευματικό Κέντρο της ΓΕΧΑ Πειραιά, Φίλωνος 34Α, δίπλα στο ταχυδρομείο, λειτουργεί Κατηχητικό για μαθητές και μαθήτριες Δη-μοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ώρα 4μμ. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Κάθε Σάββατο απόγευμα στις 6:30 και κάθε Κυριακή στις 11:30πμ,

Υψηλάντου 153 Πειραιάς, η Παιδική Σκηνή Πειραιά παρουσιάζει το έργο «Ο Παπουτσωμένος Γάτος». Πληροφορίες: 2104117140.

 

 

Κάθε Σάββατο στις 19:15

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, στον κύκλο «ΣΥΝΑΨΗ ΣΑΒΒΑΤΟΥ» αναλύει εδάφια του ιερού ψαλτηρίου με θέμα: Ταξιδεύοντας στο αχανές πέλαγος του Ιερού Ψαλτηρίου». Έναρξη συναντήσεων 19 Νοεμβρίου 2022.

Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

επί τη Ιερά Μνήμη του Οσίου πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη βραδινή Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νικαίας, από τις 7.00 μέχρι τις 10,30 για τους εργαζόμενους αδελφούς και για τους ευλαβείς προσκυνητές και τους ενορίτες του Ναού.

 

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

στα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 1 Πειραιά, το Λογοτεχνικό Εργαστήρι Πειραιά «Εν Πλώ», του λογοτέχνη, κριτικού Παύλου Φήμη, θα πραγματοποιήσει σύναξη στην οποία θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία νέων κειμένων των παρόντων μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει ομιλία από την Λογοτέχνιδα Λέτα Κουτσοχέρα με θέμα «Πέτρος Χάρης» (1902-1978), 120 χρόνια από την γέννησή του. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Προστάτης του Ραδιοφωνκού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία», στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά. Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής στις 18:00 θα ψαλεί Μέγας πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός. Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα, μετά στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Παρασκευή 2 με Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση – φεστιβάλ μελιού και μελισσοκομίας. Ωράριο Λειτουργίας: Παρασκευή 2/12 16:00 – 21:00 | Σάββατο 3/12 10:00 – 21:00 | Κυριακή 4/12 10:00 – 21:00. Είσοδος 2€, Δωρεάν είσοδος για AMEA και παιδιά έως 12 ετών.

 

 

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 (09:00-13:00)

στο θέατρο Δημοτικού (Ελ. Βενιζέλου 10Α), η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jean D’ Arc, σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο της Κάριτας Αθήνας και το Τζάνειο Νοσοκομείο θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία. Παράλληλα σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θα μπορεί όποιος επιθυμεί να γίνει Εθελοντής δότης Μυελού των Οστών. Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Πληροφορίες: 210 3626186

 

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 18:30

Θειρών 99 και Κασταμονής 30, η ΧΑΝ Νίκαιας διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Κατα-στροφή. Θα μιλήσει ο Δρ. Ευάγγελος Πονηρός με θέμα: «Άγιος Ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης πιστός άχρι θανάτου».

 

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7μμ

στο Δημαρχείο Νίκαιας, θα πραγματοποιηθεί η Παρουσίαση του βιβλίου «Τα προσφυγικά» με θεατρικά έργα του Αντώνη Παπαδόπουλου για τη Μι-κρασία σε έκδοση του Δήμου Νι-καίας-Ρέντη. Θα μιλήσουν: Τάνια Νεοφύτου θεατρολόγος, Βάϊος Καμινιώτης Δρ. Λαογραφίας. Θα προβληθούν θεατρικοί μονόλογοι. Το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν στους συμμετέχοντες. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο ιερός ναός Αγίας Βαρβάρας Αμφιάλης (Αγιοβαρβαρίτσα). Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, ώρα 6μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και παράκληση. Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το πρωΐ θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5, μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Περάματος. Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής το απόγευμα στις 6, θα τελεστεί εσ-περινός και αρτοκλασία. Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το πρωΐ, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και περιφορά της ιεράς εικόνας και παράκληση.

 

 

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιε-ρός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Πειραιά, του Ζαννείου Ιδρύματος, Φίλωνος 3. Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής το απόγευμα στις 5, θα τελεστεί εσπερινός και αρτοκλασία. Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το πρωΐ, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και περιφορά της ιεράς εικόνας και παράκληση.

 

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ώρα 7μμ

Χριστουγεννιάτικο στόλισμα και παραδοσιακό γλεντάκι Ομίλου Καρπαθίων Νέων στην αίθουσα του Σ.Α.Κ. (Κολοκοτρώνη 80).

Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ώρα μία το μεσημέρι (13:00)

στο κρητικό κέντρο ΑΟΡΗ, το Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «Οι Δροσουλιτες» διοργανώνει τον ετήσιο χορό του, με το συγκρότημα των Αν. Μπούχλη και Αν. Κουράκη. Καλό παραδοσιακό φαγητό, κρητικό κρασί και τσικουδιά και άλλα πολλά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν μέλη του συλλόγου για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά τους. Πληροφορίες – κρατήσεις: 6976373758, 6970650836

 

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 5:30μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΕΧΑ Πειραιά, Φίλωνος 34α, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα για την Μικρασία με τον τίτλο: «Μικρασία Ορθόδοξη Ελληνική και μαρτυρική». Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7μμ

στο εργαστήρι του Γλύπτη Μιχάλη Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο, τηλ. 2104817893), ο Σύλλογος Φίλων Μάνης Μιχάλη Κάσση διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ «Σαγγάριος: Εποποιία και Καταστροφή στη Μικρά Ασία» – εκδόσεις Σ.Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Θα μιλήσουν: Νίκος Τσούλιας διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην «Ειδική Αγωγή» και Ανδρέας Κούκος διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Περάματος. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, στις 6μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός, εσπερινός με αρτοκλασία. Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 6 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιερός, Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Νικαίας. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, στις 6:30μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία. Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 6 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου όρμου Μπαϊκούτσι Πειραιά. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, στις 5μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός, εσπερινός με αρτοκλασία. Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κερατσινίου (παρεκκλήσι ιερού Ναού Αγί-ου Γεωργίου). Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, στις 5μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός, εσπερινός με αρτοκλασία. Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναυτικής Σχολής Δοκίμων Πειραιά. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, στις 5μμ, θα τελεστεί πανηγυρικός, εσπερινός με αρτοκλασία. Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 18:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΟΣ», Πραξιτέλους 173 Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί ομιλία, του Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωΐνου με θέμα: «Σήμερα είναι του Αγίου Νικολάου». Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 11:30πμ στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θα ανταλλαγούν ευχές για τα Χριστούγεννα, με εδέσματα και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

 

 

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 8μμ

Θεατρική παράσταση «TO ONOMA MOY EINAI ASHAR» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματίων Αθήνας – Πειραιά, Δωδεκανησιακή Μέλισσα.

 

 

Τετάρτη 7 και Πέμπτη.8 Δεκεμβρίου

η ΧΕΝ Πειραιά μας περιμένει στην Χριστουγεννιάτικη αγορά της, Ηρώων Πολυτεχνείου 82,  όπου θα βρούμε όμορφα δώρα για μας και τους φίλους μας. Σπιτικά γλυκά και διάφορες χειροποίητες κατασκευές και λιχουδιές.

 

 

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 11:30πμ,

θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια για την φετινή Δωροέκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που θα λειτουργήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Η Δωροέκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής. Για την παραλαβή των δώρων και για κάθε άλλη πληροφορία: 2104122625.

 

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 16:00 μ.μ. με 21:00 μ.μ.

στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Λοΐζος» Νίκαιας, Η ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου παζαριού της.

 

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.00

στην γκαλερί ART PRISMA, Κουντουριώτου 187 Πειραιά, θα γίνουν τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, με τον τίτλο: » CINEFIL». 23 καλλιτέχνες ερωτοτροπούν με το σινεμά γιατί αγαπούν το σινεμά. Διάρ-κεια έκθεσης έως 14 Ιανουαρίου 2023. Τηλ: 2104296790.

 

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 8.30 μ.μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

ΓΙΟΡΤΗ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων και δεξιώσεων  «AΒAKION» στον Πειραιά,

Εξαιρετική Μουσική με γνωστό DJ και απίθανο μενού

Η Εφημερίδα «Η Φωνή των Πειραιωτών» διοργανώνει συνεστίαση τιμή για την Γυναίκα, στον μοναδικής χλιδής και πολυτέλειας χώρο του AΒAKION, Παπαστράτου 55 και Θερμοπυλών, Περιοχή Αγίου Διονυσίου, στο λιμάνι του Πειραιά, με άνετο πάρκινγκ και πρόσβαση από πολλές συγκοινωνίες,

Το μενού θα περιλαμβάνει:

Ορεκτικά ανά τέσσερα άτομα:

2 Πλούσιες Σαλάτες, Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, Μακαρόνια 4 τυριά, Σπετσοφάϊ.

Κυρίως πιάτο Ατομικό: Κοτόπουλο αλά κρεμ

ή Μπιφτέκια, με συνοδεία πατάτες φούρνου

και ρύζι με λαχανικά.

Λουκουμάδες και φρούτα

Κρασί ροζέ ή άσπρο, αναψυκτικά ελεύθερα.

Μπύρες 3 ευρώ εκάστη.

Μια μοναδική ζεστή προσφορά της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, για να γιορτάσουμε τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα που έρχονται.

Θα χορέψουμε όπως εμείς θέλουμε και θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά από τη μοναδική αυτή μέρα.

Συμμετοχές: Τηλ 2104223551, 6976228521 Γιάννη Κανατσέλη.

ΜΟΝΟ 16 ΕΥΡΩ

 

 

Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, ώρες 10 πρωΐ με 8 βράδυ

θα πραγματοποιηθεί το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας στους χώρους του, Κλεισόβης 18, Χατζηκυριάκειο Πειραιά

 

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου & του 24ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου, διοργανώνουν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού, ημέρα αιμοδοσίας στον χώρο των σχολείων (Σήστου & Καίρη), σε συνεργασία με το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Δηλώσεις συμμετοχής: κ. Βάσω Λιβανού 690 7941 060

 

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 6μμ

στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, Καραΐσκου 104 Πειραιάς, ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικής Μουσικής και Όπερας, διοργανώνει, για φιλανθρωπικό σκοπό σε συνεργασία με το Σύλλογο «Η ΠΙΣ-ΤΗ» (Γονέων και Κηδεμόνων με Νεοπλασματικές Παθήσεις του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»), Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Λυρικοί τραγουδιστές, χορωδοί, πιανίστες, κιθαρίστες κλπ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας βιογραφικό τους και προτεινόμενα κομμάτια (Τηλ 6946464125, 2104127338). Θα ακολουθήσει βράβευσή τους και κέρασμα όλων με: Σπιτική σπανακόπιτα, ρακί κ.λ.π. (Είσοδος Ελεύθερη)

 

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ,

το Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «οι Δροσουλίτες» μας καλεί στο δρώμενο που παρουσιάζει, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Κρήτη, η Μεγάλη Συνάντηση» που θα λάβει χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος από από 3/12 έως 11/12, με τίτλο «Η Κρήτη στη φυγή προς τα μπρος, 1909-1922».

 

 

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, 10:00-20:00

στα γραφεία της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, Πραξιτέλους 215 στον Πειραιά, ή Ένωση θα πραγματοποιήσει το Χριστουγεννιάτικο παζάρι της. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα δοθεί για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα σε ιδρύματα όπως «Ο Καλός Ποιμένας», καθώς και σε πληθώρα εκκλησιών, που στηρίζουμε το κοινωνικό τους έργο. Πληροφορίες: 6993956933 & 6942551005.

 

 

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα «Τα πάθη τα Σεπτά». Είσο-δος Ελεύθερη.

 

 

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

ο σύλλογος «Φίλων Μουσείου Μάνης Μιχάλη Κάσση» πάει στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά στην παράσταση «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» του Σαίξπηρ. Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ. Συνάντηση στην είσοδο του θεάτρου στις 6:30 μ.μ. Συμμετοχές: μέχρι 4/12/2022. Πληροφορίες: 2106453631, 2104618916, 2104617923, 2104227167.

 

 

Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο ιε-ρός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιά. Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, το απόγευμα στις 6, θα τελεστεί πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, το πρωΐ, θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει ιερά λιτανεία. Το απόγευμα στις 6 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 18:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΟΣ», Πραξιτέλους 173 Πειραιά, θα προσφερθεί εορταστικό τσάϊ.

 

 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19:30

στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, η Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά, θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ερευνητή και Ιστορικού Γιώργου Σκλαβούνου, με τίτλο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας προετοιμάζει την Επανάσταση». Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ.

στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας (Αρκαδίου 23, η Διεύθυνση Πολιτισμού &Παιδείας- Τμήμα Βιβλιοθηκών & Ιστορικού Αρχείου, διοργανώνει Ομιλία με θέμα: «Γονεϊκότητα και Παιδί, χτίζοντας έναν υγιή συναισθηματικό δεσμό». Θα μιλήσει η Μαρία Κουρούπη Ψυ-χοπαιδαγωγός. Η Ομιλία θα με-ταδοθεί και διαδικτυακά: Δηλώ-σεις συμμετοχής με ένα «κλικ: https://forms.gle/MaHsPYVMvfNWUWUM8. Είσοδος ελεύθερη

 

 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

στα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 1 Πειραιά, το Λογοτεχνικό Εργαστήρι Πειραιά «Εν Πλώ», του λογοτέχνη, κριτικού Παύλου Φήμη, θα πραγματοποιήσει σύναξη στην οποία θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία νέων κειμένων των παρόντων μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Εκπαιδευτικό Παναγιώτη Ξηντάρα με θέμα «Ιωάννης Κονδυλάκης» (1862-1920), 160 χρόνια από την γέννησή του. Είσοδος Ελεύθερη

 

 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 5μμ

στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, εντός του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΟΣ», Πραξιτέλους 173 Πειραιά, θα τελεστεί Εσπερινός. Είσοδος Ελεύθερη.

.

 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 7μμ

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

 

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7:30 πρωΐ

στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, εντός του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΟΣ», Πραξιτέλους 173 Πειραιά, θα τελεστεί Ιερά Θεία Λειτουργία. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΚΔΡΟΜΗ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αμαρύνθου – παραλία Αλιβερίου

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ πάει εκδρομή στην Εύβοια, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αμαρύνθου και την παραλία Αλιβερίου.

Αναχώρηση στις 8:15 το πρωΐ από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πρώτη στάση για καφέ και γνωριμία των φίλων μας στην Αμάρυνθο, στη συνέχεια θα πάμε για προσκύνημα στο Μο-ναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Παραμονή για φαγητό, μπάνιο και χαλάρωση στην παραλία Αλιβερίου.

Επιστροφή το απόγευμα με ενδιάμεση στάση για καφέ αν μας πάρει ο χρόνος.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: 210 4223551, 6976228521 κ. Κανατσέλη

Εξόφληση μέχρι Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Μη εξοφλημένες θέσεις θα δίνονται σε άλλους.

ΜΟΝΟ 12 ΕΥΡΩ

 

 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7:30μμ

στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιά, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιά θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Ανδρέας Βοσκός, καθηγητής Πανεπιστημίου, με θέμα: «Από τον Όμηρο στην Ελληνική Ιστορία: 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Και τώρα Τι;». Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00

μεγάλη Φιλανθρωπική Συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς της Μητρόπολης Πειραιά κατά της φτώχειας. Συμμετέχουν: Στάθης Αγγελόπουλος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασιλικη Καρακώστα, Στέλλα Κονιτοπούλου, Νεκτάριος Σφυράκης, Κατερίνα Στανίση. Μαζί τους θα τραγουδήσει και η χορωδία των εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Πειραιά. Πληροφορίες: 2104118 602, 2104118640, 2104122625.

 

 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

στο ΣΕΦ η Περιφέρεια Αττικής και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση για να τιμήσει ο περιφερειάρχης όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους για την σπουδαία εθελοντική τους προσφορά στον πολιτισμό.

 

 

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7.00 μ.μ.

η ΧΕΝ Πειραιά θα παραθέσει Χριστουγεννιάτικη Συνεστίαση στο Κέντρο της, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, με ωραίο φαγητό, καλή μουσική και αρκετό κέφι.

 

 

Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου Καμινίων Πειραιά. Τετάρτη 14 Δεκεμβρίoυ, παραμονή της γιορτής το απόγευμα στις 6, θα τελεστεί μέγας, πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της ιεράς εικόνας. Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, το πρωΐ, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση στον Άγιο.

 

 

Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο ιερός ναός του Αγίου Διονυσίου Πειραιά. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, το απόγευμα στις 6, θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία. Σάββατο 17 Δεκεμβρίου το πρωΐ, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

 

 

Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

εορτάζει ο Άγιος, προφήτης Δανιήλ και στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Πειραιά, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του προϊσταμένου π. Δανιήλ θα εορταστεί πανηγυρικά. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής, το βράδυ στις 11, θα τελεστεί αγρυπνία και θεία λειτουργία που θα κρατήσει μέχρι το πρωΐ.

 

 

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 11 το πρωΐ

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά ακολουθία για το νέο έτος 2022 και ο Δεσπότης Πειραιά Σεραφείμ θα κόψει πίτα και θα δώσει ευχές.

 

 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα «Τα πάθη τα Σεπτά». Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

στα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 1 Πειραιά, το Λογοτεχνικό Εργαστήρι Πειραιά «Εν Πλώ», του λογοτέχνη, κριτικού Παύλου Φήμη, θα πραγματοποιήσει σύναξη στην οποία θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία νέων κειμένων των παρόντων μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Παύλο Φήμη με θέμα «Νίκος Παπακωνσταντίνου» (1920-1993), 30 χρόνια από τη θάνατό του. Θα προηγηθεί η ευλογία και η κοπή της Βασιλόπιτας. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, ώρα 18.30 – 20.00

στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς, στο πλαίσιο διαλέξεων με στόχο την παρουσίαση βασικών όψεων της ιστορίας της αλιείας στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Διερευνώντας το επάγγελμα του αλιέα τον 19ο αιώνα». Ομιλητής Νίκος Αλεβυζάκης, Υποψ. Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου. Σχολιασμός: Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ιστορικός, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ελεύθερη με συνεννόηση.

 

 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 ώρα 8μμ

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

 

 

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

στα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 1 Πειραιά, το Λογοτεχνικό Εργαστήρι Πειραιά «Εν Πλώ», του λογοτέχνη, κριτικού Παύλου Φήμη, θα πραγματοποιήσει σύναξη στην οποία θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία νέων κειμένων των παρόντων μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Λογοτέχνη Διονύση Καλογερά με θέμα «Μπάμπης Άνινος» (1852-1934), 170+1 χρόνια από την γέννησή του. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.30 – 20.00

στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς, στο πλαίσιο διαλέξεων με στόχο την παρουσίαση βασικών όψεων της ιστορίας της αλιείας στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Η μελέτη “La pêche en Grèce” του 1883: ο Νικόλαος Αποστολίδης και το διεθνές περιβάλλον». Ομιλητής Νίκος Αλεβυζάκης, Υποψ. Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου. Σχολιασμός: Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ιστορικός, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είσοδος Ελεύθερη με συνεννόηση.

 

 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

στα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 1 Πειραιά, το Λογοτεχνικό Εργαστήρι Πειραιά «Εν Πλώ», του λογοτέχνη, κριτικού Παύλου Φήμη, θα πραγματοποιήσει σύναξη στην οποία θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία νέων κειμένων των παρόντων μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει ομιλία από την Λογοτέχνιδα Νίκη Μιχαήλ Κατσικάδη με θέμα «Μιχαήλ Στασινόπουλος» (1903-2002), 120 χρόνια από την γέννησή του. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

στα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 1 Πειραιά, το Λογοτεχνικό Εργαστήρι Πειραιά «Εν Πλώ», του λογοτέχνη, κριτικού Παύλου Φήμη, θα πραγματοποιήσει σύναξη στην οποία θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία νέων κειμένων των παρόντων μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει ομιλία από τους Λογοτέχνες Φίλιππο Λογιωτατόπουλο, Καίτη Μουζάκη με θέμα «Μιχαήλ Μητσάκης» (1963-1916), 160 χρόνια από την γέννησή του. Είσοδος Ελεύθερ

 

 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 8μμ

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

 

One comment

 1. Ευχαριστούμε για την ενημέρωσή.
  Γίνεται καταπληκτική δουλειά.
  Σε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον.
  ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΝΑΧΕΤΕ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *